İnsan Kaynakları Uzmanı Maaşı 2021
İnsan kaynakları uzmanlığı eğitimi alıp uzmanlığını elini almış kişiler artık bu alanda çalışmaya başlayabilirler. Ücretlerine bakacağımız zaman, bugün mesleğine ilk başlamış kişiler ortalama 3900 ile 4900,5000 TL ye çıkan maaşları alabilirler. Yıldan yıla değişen enflasyon oranlarına bağlı olarak zam almaktadırlar. Asgari ücrete endeksli olaraktan zam alabilmektedirler. Biz genel olarak 2020 ve 2021 maaşları ve genel iş tanımından bahsetmeye çalışacağız.
İnsan Kaynakları Uzmanlığına Genel Bir Bakış;
Bir insan kaynakları uzmanı, bir organizasyondaki belirli bir insan kaynakları çalışmasından sorumludur. Bu uzmanlar, büyük şirketlerde küçük şirketlere göre çok daha yaygındır. Bir İK uzmanının çalışması, uzmanlığa bağlıdır.
İnsan Kaynakları Uzmanı Olarak Ne Yapacaksınız?
İnsan kaynakları uzaktan eğitim veya fiziksel eğitim birisi almış birinin iş tanımlarından bahsedelim.
İstihdam ve işe alma! İdeal aday kriterleri geliştirmek için işe alma yöneticisiyle birlikte çalışırlar, istihdam edilecek çalışanları bulmak, nitelikli çalışanları bulmak ve onlara yapılacak olan işlerle eşleştirmek, istihdam edilecek personelleri bulmak konusunda çalışırlar.
İşçi ve iş veren ilişkileri! Çalışanlar ve yönetim arasında irtibat görevi yaparlar,sözleşmeler ve şikayetler konusunda sendikalarla müzakere ederler, anlaşmazlıkları çözerler, çalışanlar için sağlık ve güvenliği programlarını yönetirler.
Eğitim ve Geliştirme Yaparlar
Yeni çalışanlar için oryantasyon organize ederler ve uygularlar, personel için sürekli eğitim sağlarlar, hangi eğitimin gerekli olduğunu belirlerler, sunumlar için materyal ve atölye çalışmalar tasarlarlar.
İş Analizi Yaparlar!
İş görevlerini ve gereksinimlerini ve görevlerini yaparlar ve belgelerler, eğitim materyallerini hazırlarlar ve yöntemlerini geliştirmek için gerekli araştırma yaparlar, ücretlendirmeyi ve çalışına verilecek ücretleri berleyip,iş unvanlarını ve tanımlarını ve gerekli bütün faaliyetleri gerçekleştirirler.
Aylık ücretleri, maaşları ve tazminatlar konusunda yöneticiye yardımcı olurlar. Bütün çalışanlarla iletişim halindedirler, en ufak problem veya sorunda mutlaka yöneticiyle iletişimi sağlatırlar.
Yan haklar, sosyal haklar ve maaş paketlerlerini hazırlarlar, yapılacak olan iyileştirmelerine çalışanlarına ihtiyaçlarına uygun olmasını sağlarlar, performansları takip edip buna göre ikramiye planları oluştururlar, ücretleri arttırıp veya azaltırlar, sigorta kurumları ve sendikalarla iletişim halinde olurlar.
İnsan Kaynakları Uzmanının Sorumlulukları Şöyledir;
Ücret ve yan haklar paketleri hazırlamak, şirket politikaları oluşturmak ve güncellenmiş çalışan kayıtlarını tutmak ,iş döngüsünün ilerlelemesini sağlamak, izin günlerini ve tatil günlerini belirlemek, yöneticiye koordineli bir şekilde çalışmaktır. Ayrıca, bir kuruluşun yönetimi ve personeli arasında bağlantı kurarak yeni işe alımların oryantasyonunu gerçekleştirir ve çalışanların sorunlarını çözmeye çalışırlar.
İnsan kaynakları uzmanları, görevlerini yerine getirirken ideal bir aday için işe alım müdürü ile işbirliği yapar. Bir pozisyon için en uygun çalışanları bulmak için işe alım şirketleri ile birlikte çalışırlar. İK uzmanları, potansiyel çalışanlarla görüşmelerin yanı sıra işe alım evraklarının işlenmesini de yürütür. Aday referanslarının doğrulanması ve geçmiş kontrolleri gibi işe alım süreçlerini gerçekleştirirler. Ayrıca yeni işe alınanların işlerine adepte olmalarına ve geçici barınma yerleri sağlamalarına yardımcı oluyor. Sorumluluklarının bir parçası olarak, İK uzmanlarının tamamen kanunlara uyması gerekmektedir, asla torpil yapmaması gerekmektedir. Asgari ücret, çocuk sahibi olan insanların maaşları, fazla mesai ve kayıt tutma ile ilgili iş kanunları hakkında güncel bilgi sahibidirler. İş tanımları, personel için maaş yapısının yanı sıra iş operasyonlarının şeklinin belirlenmesini de gerektirir. Şirket politikalarını ve yönergelerini çalışanlara aktarırlar ve profesyonel davranış ve genel iş operasyonları için standartları uygularlar.
Arzu Başaran, mesleki araştırmalar yapan bir editör olarak, kariyerine akademik bir zeminde başlayan ve zamanla medya ve yayıncılık alanında kendini geliştiren bir profesyoneldir. Üniversite eğitimini iletişim ve medya çalışmaları üzerine tamamlamıştır ve bu alanda yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine başladığı ilk yıllarda çeşitli akademik dergilerde editör olarak çalışmış, bu süreçte araştırma ve inceleme yazılarına yoğunlaşmıştır.
Akademik kariyerinin ardından medya sektörüne geçiş yaparak, özellikle gazete ve dergi yayıncılığında kendini kanıtlamıştır. Arzu Başaran, geniş bir konu yelpazesinde derinlemesine araştırmalar yaparak, sosyal, kültürel ve bilimsel konularda önemli makaleler ve röportajlar hazırlamıştır. Ayrıca, dijital medya ve sosyal medya trendleri üzerine çalışmalar yaparak, bu alanlarda da uzmanlaşmıştır.
Kariyeri boyunca birçok seminere ve atölye çalışmasına katılan ve bazılarında eğitmen olarak yer alan Arzu Başaran, genç gazetecilere ve iletişim öğrencilerine mentorluk yapmaktadır. Aynı zamanda, kadınların medya sektöründeki rolleri ve fırsat eşitliği konularında aktif çalışmalar yürütmekte ve bu konularda sık sık konferanslar vermektedir.
Başaran, mesleki kariyerinde edindiği deneyimleri, genç meslektaşlarına aktarmak ve medya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak için sürekli olarak kendini geliştirmeye ve yeni projeler üretmeye devam etmektedir.