Kripto Para Nedir? - meslekburda.com
Eğitim 21/10/2021

Kripto Para Nedir?

Kripto Para Nedir?

Kripto paraların büyük kısmı takas işlemlerinde kullanılabilen şifrelenmiş tamamen dijital olan sanal para birimleridir. Birçok insan daha Kripto paraların hemen başında geleceğin para birimi olacağını belirtmiştir.

 Artık Kripto paralar herkes tarafından bilinmekte çoğu ülke tarafından kullanılmakta ve birçok insan tarafından da yatırım aracı olarak tercih edilmektedir. Kripto paralar öyle ki bütün Devlet Başkanları tarafından bilinen dev şirketlerin dikkatini çekmiş bir olgu olarak ön plandadır. Günümüzde özellikle takas ve ödeme işlemlerinde sık sık kullanılmaktadır kripto paralar herhangi bir fiziksel obje değildir ya da fiziksel bir karşılığı yoktur.

 Kredi kartları ya da banka kartları gibi harcanabilen aktarım gerçekleştirilebilen sanat paralardır. Bu işlemler doğrultusunda fiziksel olarak bir obje elinize geçmez. Sadece sistem verilerinde değişiklikler. Kripto paralar herhangi bir otorite tarafından ya da hükümet tarafından yönetilmez. Yani merkezsiz bir sistem üzerinden çalışmaktadır. Bu sistemin daha güvenli olması da merkezi bir yapısının olmamasından kaynaklanmaktadır.

Kripto Paraların Tarihi

Teknolojinin adım adım büyümesi ile birlikte 90'lı yılların başından bu yani dijital bir para birimi oluşturmak için çok sayıda girişimler söz konusu oldu. Çok fazla insan tarafından bilinmese de farklı sistemler geliştirilmiştir. Flooz, Beenz ve DigiCash gibi sistemler farklı nedenlerle başarısız olmuştur.

 Şirket içi anlaşmazlıklar finansal sorunlar sahtekârlık gibi nedenlerle birlikte başarısız sonuçlar elde edilmiştir. Kripto para ilk kez Bitcoin ile birlikte 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilmiştir. Ancak yine de arka planında farklı İnsanların olduğu ve farklı bir isim verin olabildiğini söylemekte yarar var uçtan uca şifreleme ve dosya paylaşım şeklinde son derece güven veren bir konsept ile birlikte ilerlemeye başlamıştır.

Kripto paraların güvenliği

Kripto para transferlerinde ya da ödeme işlemlerinde bir işlemin iki kere yapılmaması için bazı önlemler alınmıştır. Yapılan tüm işlemler merkezi bir araç sisteminde kayıtlı bulunmaktadır.

 Bu metot sayesinde bütün sermaye kontrol edilebilir ya da otoritenin nereden nereye geçiş yaptığı belirlenmiştir. Bitcoin ya da diğer Kripto paraların bir elden diğer ele geçmesini sağlayan merkezi bir sistem bulunmaktadır. Bu sistem onay verdikten sonra transferler gerçekleştirilmektedir. Bu sisteme blockhain sistemi denilmektedir transferler gönderici ve alıcının cüzdan adresleri yollayarak ve miktar bilgisi girilerek gerçekleştirilir.

 Takas ya da gönderi işlemleri gönderen kişi tarafından doğrulanır ve daha sonrasında sistem tarafından onaylanır onaylama işlemleri tamamlandıktan sonra transfer süreci başlamaktadır.

Kripto para nasıl üretiliyor? Kripto para madenciliği nedir?

Kripto paraların üretimi de tıpkı kendisi gibi dağıtık bir sistem üzerinden gerçekleşir. Tamamen kullanıcı temelli olduğu için üretim ve kullanıcılara kalmaktadır. Kripto para birimlerinde hepsinde üretim sınırı bulunmaktadır.

 Bu nedenle birlikte Kripto para miktarı arttıkça üretmek için çözülmesi gereken işlemler zorlaşmaktadır. Üretim işlemleri de tamamen madencilik yolu ile olur fiziksel bir Madencilik olmasa da matematik problemleri çözmeye dayalı bir işlem olarak yapılır işlem gücü ve internet bağlantısına sahip olduğundan takdirde madencilik görevleri birisi tarafından görevlendirilmeksizin yapılabilir.

Kripto para yasal mıdır?

Kripto paraların yasal olup olmadığı daha kısa süre öncesine kadar soru işaretiydi. Halen daha birçok ülkede farklı kuralların olduğunu söylemekte yarar var. Özellikle yasallık durumu hala belirsiz olan çok sayıda ülke olduğu için bazı ülkeler hem kullanımına hem de ticaretini açık bir şekilde izin vermiyor.

 Bitcoin yasal mı? Sorusu ise pek çok insan tarafından soruluyor. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bitcoin veren ya da diğer Kripto paralar ilişkin herhangi bir kısıtlama getirilmedi ve bu nedenle ülkemizde Bitcoin ya da Kripto para cüzdanları bulundurmak almak satmak yasal bir şekilde yapılabilir. Ancak vergilendirmeye tabi olmanız gerektiğini söyleyelim.

Kripto paraların avantajları nelerdir?

Hiçbir merkezi banka ile bağlantısı olmadığı için ekonomik hiçbir durumdan etkilenmez. Hesaplarınızın dondurulması ya da herhangi bir ülke tarafından el konulması mümkün değildir.


Yazar : Mustafa Küçükakarsu

Yazarın Biyografisi :
Kripto para uzmanı Mustafa Küçükakarsu Yüksek Biyomedikal Mühendisi ve Bilgisayar Mühendisidir. Şu an yapay zekâ üzerine çalışmalar yürüten bir firmada yazılım geliştirici olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda finans ve mühendislik alanlarında canlı ve video eğitimler vermektedir. Yapay zekâ yöntemlerinin finans üzerinde uygulamaları üzerinde çalışıp yapay zekâ temelli teknik analiz yöntemleri oluşturmaktadır.

Sosyal Medya hesaplarında kripto para piyasası hakkında bilgiler paylaşmaktadır. 
Twitter Hesabı:
Linkedin Hesabı:

 


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.