Dijital Pazarlamanın Geleceği - meslekburda.com
Eğitim 13/10/2021

Dijital Pazarlamanın Geleceği

İnternet sektörü ilk ortaya çıktığı zamanlar insanlar basit ama ilginç şeklinde yorumlayarak kullanmaya başlamıştı. Bir zamana kadar kimsenin dikkatini çekmese bile genç kesim bundan oldukça fazla etkilenerek her gün kullanmayı alışkanlık edindi.

 Özellikle buradan bir kazanç elde etme fikrini aklına bile getirmeyen İnternet Kullanıcıları daha sonra normal hayatta yaptıkları ticareti burada ilerletmeye karar verdiler. Bu neticede ise E-Ticaret sektörü yavaş yavaş insanlara gözükmeye başladı. İnsanlar evlerinden çıkmadan, kolay ve hızlı bir şekilde temel alışveriş ihtiyaçlarının tamamını buradan gidermeye başladıklarını gördüklerinde ise bundan etkilenerek meşgul oldukları zaman burayı kullanmaya başladılar. 

Dijital Pazarlama kavramı da E-Ticaretin aninden belirmesi ile kendisini gösterdi. Dijital Pazarlama, herhangi bir ürününü veya hizmetini İnternet üzerinden satışa koymak isteyen firmaların pazarlama sürecine verilen isimdir. Geçtiğimiz senelerden bu zamana göz atıldığında İnternet üzerinden pazarlamanın ve insanların kullanma tercihlerinin her geçen gün arttığı aşikardır. Gelecek zamanlarda ise bu çağ teknoloji ile devam eder, insanlar işlerini kolaylaştırma yönünde adımlarını atmayı sürüklerse Dijital Pazarlama daha fazla yaygınlaşacak ve internet üzerinden satış yapan insanlar artacaktır. 

Dijital Pazarlama, İnternet üzerinden ulaşılabilen bir sektör olduğu için her geçtiğimiz sene ‘’Pazarlama Harcamaları’’ tarafında artış yaşanmaktadır. Geçtiğimiz seneye bakıldığında özellikle Geleneksel Alışverişe göre Online Ticaret iki kat daha fazla satış yapmayı başarmıştır. Bunun nedenini Pandemi olarak gösterenler olsa bile insanlar zamanlarını artık verimli olarak kullanabilmekteler. Fark etmemiz gereken önemli bir detay ise İnternet kullanıcıları alışveriş merkezlerine gitmek yerine oturduğu yerden vakit kaybetmeden istediklerine erişme peşindedirler. 

Dijital Pazarlamaya Başlarken Neler Yapılmalı?

Dijital Pazarlama yoluna girmek isteyen, burada kendi Pazar stratejilerini ve planlarını ortaya koyarak başarı hedefleyen birçok insan bulunmaktadır. Günümüz koşullarında herkes ufak bir maliyet ile birlikte bu sektörde artık var olabiliyor. 

Özellikle insanlar kendi isimlerini duyurma konusunda reklam, tanıtım ve sponsor çalışmaları kullanabiliyorlar. Bu kavramlar ilk başta Dijital Pazarlama işine girmek isteyen bir kişi için oldukça yüksek tutarlar içeriyor olması normaldir. Bu yüzden izleyeceğimiz adımların çoğunun stratejik olması veya dikkatli bir şekilde ilerliyor olmamız gerekli. 

Sosyal Medya uygulamaları, platformlar, medya kanallarının tamamı Dijital Pazarlama için vazgeçilmez bir konumdadır. Bu işe başlarken az çok bu tür şeylere hâkim olmamız bizi bir adım öne çıkartan etkenler arasında bulunacaktır. Kendi yapmak ve ilerlemek istediğimiz alanı seçtikten sonra markamızı daha farklı gösterebilecek etkenleri kullanacağız. Bu etkenleri iyi bir şekilde kullandığınız taktir de insanlar markanızı yüksek ölçüde büyük görecek ve size destek verecektir. Bu etkenler arasında yer alan şeyler aşağıda listelenmiştir. 

  • İnternet sitesi,

  • Markanızı temsil edecek marka ve slogan çalışması,

  • Google Haritalarda Harita Kaydı oluşturmanız,

  • Özgün yazılı veya yazısız İçerikler üreterek Sosyal Medya hesaplarınızda paylaşmanız,

  • İnternet sitenizde veya kullanacağınız E-Ticaret sitesinde insanlara kullanım deneyimleri hakkında fikirlerini belirtmelerini sağlamanız,

  • İnternet Reklamları konusunda Sosyal Medya Uygulamalarını ve Arama Motorlarının algoritmalarını anlamanız size yüksek ölçekte fayda sağlayacaktır. 

Sektöre giriş yaptıktan sonra Dijital Pazarlama konusu üzerine her gün çalışma yapmayı, satış yapabilmek için stratejiler üretmeyi unutmayınız. Diğer insanların izledikleri yöntem ve kaynakları da araştırarak kendinize her daim rehber edinebilirsiniz. 

Dijital Pazarlamanın SEO Etkisi! 

Dijital Pazarlama sektöründe asla etkisi olmayan bir şeymiş gibi görünen lakin diğer firmalardan ziyade sizi daha fazla öne çıkartabilecek alan SEO’dur. SEO, Search Engine Optimization yani Türkçesiyle Arama Motoru Optimizasyonu olarak geçen bir kavramdır.

 Bu Optimizasyon hakkında genel olarak bir açıklama gerçekleştireceksek:Değerini yükseltmek istediğiniz birİnternet sitesi, Youtube Kanalı veya herhangi bir sayfa için yaptığınız çalışmalara verilen isimdir. Bütün bunların dışında SEO’yu önemli kılan iki çeşit başlık bulunmaktadır. Bunlar; Site dış ve iç çalışmalardır. Site içerisinde gerçekleşen çalışmalarda genellikle yazılımın kalitesine, içeriklerinin SEO çalışmalarına ne kadar uygun olduğuna bakılırken dış çalışmaların da ise Web sitelerinden satın alınan bağlantılar ve Sosyal Medya uygulamaları üzerinden gelen tıklanmalar önemlidir. 

SEO’nun temel işlevlerini kullanarak potansiyel müşteri kitlesine daha kolay yollar ile ulaşabilirsiniz. Özellikle ürünlerinizin veya hizmetlerinizin satışını yapmaya çalışıyorsanız SEO çalışmalarını etkili bir biçimde kullanarak artırabilmeniz de mümkündür. Bunun için örneğin Google Analytics gibi sitelerden faydalanmanız stratejilerinizi buna göre uygulamanız sizi diğer rakiplerinizden farklı kılacaktır. 

Blog ve İçerikleriyle öne çıkma stratejisi izleyen çoğu siteler için de SEO çok önemlidir. Lakin E-Ticaret ile uğraşmakta olan firmalar bu konuda titizlikle çalışmalarını ilerletmekte. Herhangi bir ürünün aramasını tarayıcılar üzerinden araştırdığınızda üst sıralarda belirmesi için birçok taktik bulunur. Dijital Pazarlama Uzmanı bu taktikleri stratejik bir biçimde uygulayarak sitenin hem üst sıralara gelmesini hem de insanların tıklamasına yönelik çalışmalar yapar. Üstelik ziyaretçi trafiği de çekip farklı ürünlere de kişilerin bakmasını sağlamaktadır.

 


Yazar : ARZU BAŞARAN

Yazarın Biyografisi :

Arzu Başaran, mesleki araştırmalar yapan bir editör olarak, kariyerine akademik bir zeminde başlayan ve zamanla medya ve yayıncılık alanında kendini geliştiren bir profesyoneldir. Üniversite eğitimini iletişim ve medya çalışmaları üzerine tamamlamıştır ve bu alanda yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine başladığı ilk yıllarda çeşitli akademik dergilerde editör olarak çalışmış, bu süreçte araştırma ve inceleme yazılarına yoğunlaşmıştır.

Akademik kariyerinin ardından medya sektörüne geçiş yaparak, özellikle gazete ve dergi yayıncılığında kendini kanıtlamıştır. Arzu Başaran, geniş bir konu yelpazesinde derinlemesine araştırmalar yaparak, sosyal, kültürel ve bilimsel konularda önemli makaleler ve röportajlar hazırlamıştır. Ayrıca, dijital medya ve sosyal medya trendleri üzerine çalışmalar yaparak, bu alanlarda da uzmanlaşmıştır.

Kariyeri boyunca birçok seminere ve atölye çalışmasına katılan ve bazılarında eğitmen olarak yer alan Arzu Başaran, genç gazetecilere ve iletişim öğrencilerine mentorluk yapmaktadır. Aynı zamanda, kadınların medya sektöründeki rolleri ve fırsat eşitliği konularında aktif çalışmalar yürütmekte ve bu konularda sık sık konferanslar vermektedir.

Başaran, mesleki kariyerinde edindiği deneyimleri, genç meslektaşlarına aktarmak ve medya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak için sürekli olarak kendini geliştirmeye ve yeni projeler üretmeye devam etmektedir.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.